HomeLårtunge Kalvelårtunge som steg

Kalvelårtunge som steg

Posted in : Lårtunge on by : Franklybites

Lad mig starte med at sige NEJ det har intet med tunge at gøre, det her kødstykke lyder måske lidt mere farligt end det er.

Det mest kendte, man bruger lårtunge til er saltkød og det er lavet af oksekød, det her er kalve kød og det kan man godt servere rosa.

Jeg har lavet det på to måder, den ene som steg og den anden som bøffer.

Lårtunge som steg
1 kg kalvelårtunge
2 gulerødder
1-2 løg
250 g knoldselleri
½-1 l fond høns eller kalve.
2-3 laurbærblade
10-15 peberkorn
salt og peber
olie

Tilbehør til lårtunge som steg
champignon med persille og hvidløg
125g champignon
3 fed hvidløg
3 spsk persille fint hakket
50 g smør

Sovsen
3-4 spsk mel
25 g smør
3 dl mælk
Fonden fra fadet.
Sovsekulør
salt og peber

Fremgangsmåde
Start med at rense lårtungen for sener, men du kan lade fedtkanten sidde, især hvis du vil lave den som steg – som bøffer tog jeg og fjernede den.

Lårtunge som steg
Varm ovnen til 200 grader.

Drys med salt og peber på alle sider af kødet.

Smør et fad med olie
Skræl gulerødderne og skær dem i grove stykker
Del løget i 1/8 – med skræl
Kom gulerødder og løg i fadet.

Varm en pande (hvor kødet kan være) – jeg har brugt min grillpande, men det kan også være en almindelig pande.
Brun kødet på alle sider.

Læg kødet på gulerødder og løg.
Hæld fonden i fadet, og kom peberkorn og laurbærblade ved.

Sæt stegen i ovnen.
I ca. 25 minutter. Stegen skal have en kernetemperatur på 55 grader.

Når kødet har den temperatur tages det ud.
Læg kødet på et skærebræt eller fad, hvor du kan pakke kødet ind i staniol og et viskestykke og lad det hvile i ca. 10 minutter

Mens stegen hviler kan du lave sovsen og tilbehøret
champignon med persille og hvidløg
Rens champignonene og skær dem i kvarte eller ottendedel, alt efter størrelse

Varm en pande og kom smør på.
Når smørret er smeltet, kom svampene på.
Skru lidt ned og lad svampene få noget farve – de afleverer noget væske, når det begynder at koge væk.
Pres hvidløget ud over panden, og kom persille på

Lad det riste lidt.
Når der ikke er mere væske på panden er svampene færdige. – Tag dem af varmen.

Sovsen

Si væsken fra fadet over i en skål eller kande.

Smelt smørret i en gryde.
Kom melet i gryden og samle det med smørret

Tilsæt lidt af mælk og rør den ud i smør/mel-bollen
Tilsæt lidt af fonden fra fadet og rør den ud i smør/mel-bollen
Gentag til sovsen har den ønskede konsistens
Smag til med salt og peber og giv den farve med sovsekuløren.

Jeg har så også valgt at servere det med kogte kartofler og kogte gulerødder.

Velbekomme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *